Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
12 feb 2024

Voorkeuren van patiënten met skeletspieraandoeningen ten aanzien van eHealth

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2024;9:e1761
  • Auteur(s): Patricia van den Bemt

Digitale informatie- en communicatietechnologie (eHealth) kan van grote waarde zijn voor de gezondheidszorg, waardoor deze minder afhankelijk kan worden van personele bezetting, tijd en plaats. Ook kan het een grote rol spelen in het leveren van zorg op maat voor de individuele patiënt. Ondanks deze mogelijke voordelen gaat de implementatie traag. Voor een goed gebruik moet helder zijn wanneer patiënten de applicaties willen gebruiken, via welke digitale kanalen deze aangeboden moeten worden en welke factoren het gebruik beïnvloeden. Dit is daarom onderzocht via een burgerplatform, waarbij burgers (of patiënten) geïnformeerd worden over een complex onderwerp en vervolgens om hun mening worden gevraagd. Volwassen patiënten onder behandeling van reumatologen, orthopeden of revalidatieartsen van een categoraal ziekenhuis werden geworven, waarbij een goede verdeling op leeftijd, geslacht, diagnose, ziekteduur en digitale vaardigheden werd nagestreefd. Er werden twee sessies gehouden van circa 5,5 uur met 22 patiënten.

Op verschillende momenten van het zorgpad, bleken patiënten andere behoeften aan eHealth toepassingen te hebben. Het digitale kanaal van voorkeur hing af van de noodzaak tot interactie met een zorgmedewerker. Deze noodzaak bleek afhankelijk van de mate waarin informatie of communicatie specifiek is voor de individuele patiënt en tot gevolgen leidt. De vijf belangrijkste factoren die het gebruik van eHealth bepaalden, waren toegang tot medische informatie, controle over ziektemanagement, juistheid en volledigheid van informatie, veiligheid van data en de mogelijkheid om altijd toegang te hebben tot informatie of een zorgmedewerker. Door op deze factoren in te spelen, kan het gebruik van eHealth door patiënten worden verbeterd.

Literatuur

Van der Ven J, van den Bemt BJF, van Dijk L, Opdam M, Haegens LL, Vriezekolk JE, Verhoef LM. Preferences of patients with musculoskeletal disorders regarding the timing and channel of eHealth and factors influencing its use: mixed methods study. JMIR Hum Factors 2023 Sep 27;10:e44885. Doi:10.2196/44885.

Referentie

Citeer als: Van den Bemt PMLA. Voorkeuren van patiënten met skeletspieraandoeningen ten aanzien van eHealth. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2024;9:e1761.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/3167a11cc339457896f215ec3e1322a7

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook