Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
15 aug 2023

Antitrombotisch stewardship bij combinaties van antitrombotica: een prospectieve studie

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2023;8:e1753
  • Auteur(s): Ciske van den Oever

In deze studie beschrijven Zhang en collega’s de rol van een antitrombotisch stewardship programma (ASP) bij het gebruik van combinaties van antitrombotica. Doelen van dit prospectieve cohortonderzoek waren om de effectiviteit van het ASP te bepalen en de soorten interventies te beschrijven. De effectiviteit van het ASP werd vastgesteld door het aantal patiënten met combinaties van antitrombotica waarbij een interventie nodig was, te bepalen.

Opgenomen patiënten die met een oraal anticoagulans (vitamine K-antagonist of direct werkend oraal anticoagulans) en één of twee plaatjesaggregatieremmers werden behandeld, werden geïncludeerd. Vervolgens werd de medicatie door een lid van het ASP beoordeeld op gebruiksduur, indicatie en overeenstemming met het ziekenhuisbeleid.

In totaal werden 460 patiënten geïncludeerd. De populatie betrof met name mannen (62,4%) die werden opgenomen op de cardiologieafdeling (63,3%). In totaal was bij 54,6% van de patiënten ten minste één ASP-interventie nodig. In totaal werden 310 interventies gedaan bij 251 patiënten. Bij 65,5% van de interventies betrof het de gebruiksduur.

Deze studie laat zien dat ongepast gebruik veelvuldig voorkomt bij opgenomen patiënten die combinaties van een anticoagulans en plaatjesaggregatieremmer gebruiken. Dit ongepast gebruik kan leiden tot een suboptimale benefit-risk ratio. Het inrichten van een ASP kan helpen om de behandeling met combinaties van antitrombotische therapie te optimaliseren en kan daarmee mogelijk leiden tot een afname van vermijdbare bloedingscomplicaties.

Literatuur

Zhang ZX, Schroeder-Tanka J, Stooker W, Wissen S, Khorsand N. Management of combined oral antithrombotic therapy by an antithrombotic stewardship program: A prospective study. Br J Clin Pharmacol. 2022 Sep;88(9):4092-4099. doi: 10.1111/bcp.15346.

Referentie

Citeer als: van den Oever C. Antitrombotisch stewardship bij combinaties van antitrombotica: een prospectieve studie. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2023;8:e1753.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/56f50d5f6e5448ccb1358a5065ad52e6

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook