Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
18 nov 2016

Statinegebruik en fysiek functioneren bij ouderen

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2016;1:e1625
  • Auteur(s): Jacqueline Hugtenburg

Statines behoren tot de meest gebruikte geneesmiddelen in de Westerse wereld. Ongeveer 23% van de Nederlanders boven de 55 jaar en de helft van de oudere Australische vrouwen gebruikt dit geneesmiddel. Hoewel statines in het algemeen veilig zijn en goed worden verdragen, kunnen zij spiertoxiciteit en myopathie veroorzaken. Van Boheemen en collega’s onderzochten in een cohort van Nederlandse ouderen en een cohort van Australische ouderen of er een verband bestaat tussen statinegebruik en het fysiek functioneren.

Ze gebruiken de gegevens van 691 mannen en vrouwen uit de database van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) en van 5912 vrouwen uit de Australian Longitudinal Study on Women’s Health (ALSWH). Statinegebruik werd in het Nederlandse onderzoek gemeten door de deelnemers te vragen de medicijndoosjes te laten zien en in het Australische onderzoek met verzekeringsgegevens. Het lichamelijk functioneren werd gemeten met een inspanningstest en vragenlijsten.

25% van de deelnemers in LASA en 61% in ALSWH gebruikte statines. In de LASA-studie hadden statinegebruikers een kleinere kans op functionele beperkingen en scoorden zij beter op de vragenlijsten naar fysiek functioneren. Ook in de ALSWH-studie scoorden statinegebruikers beter op de vragenlijsten dan niet-statinegebruikers. Voor de resultaten van de inspanningstests werden geen significante verbanden gevonden.

Ondanks dat de gebruikte uitkomstmaten niet precies hetzelfde waren in beide onderzoeken, waren de resultaten wel vergelijkbaar. Verder concludeerden de onderzoekers dat er een verband was tussen het gebruik van statines en een beter fysiek functioneren als ervaren door de patiënt.

Literatuur

van Boheemen L, Tett SE, Sohl E, Hugtenburg JG, van Schoor NM, Peeters GM. Associations between statin use and physical function in older adults from The Netherlands and Australia: Longitudinal Aging Study Amsterdam and Australian Longitudinal Study on Women’s Health. Drugs Aging. 2016 Jun;33(6):437-45.

Referentie

Citeer als: Hugtenburg J. Statinegebruik en fysiek functioneren bij ouderen. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2016;1:e1625.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/dad27e3bdde8461fa78a1bee443c7356

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook