Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
16 mrt 2023

Ontbrekende gegevens over toegankelijkheid van geneesmiddelen voor kinderen

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2023;8:e1746
  • Auteur(s): Ellen Koster

Geneesmiddelen geschikt voor kinderen, onder andere vanwege verschillen in farmacokinetiek en farmacodynamiek tussen kinderen en volwassen, zijn essentieel voor de veilige en effectieve behandeling van kinderen. Ook moeten geneesmiddelen makkelijk toe te dienen zijn, bestanddelen bevatten die veilig zijn voor kinderen en flexibel zijn in doseringsmogelijkheden.

Joosse en collega’s onderzochten gegevens over de beschikbaarheid en prijsstelling van geneesmiddelen die geschikt zijn voor kinderen in 43 landen wereldwijd. Voor negen van de twaalf belangrijkste ziekten bij kinderen werden voor kinderen geschikte geneesmiddelen niet vaak of helemaal niet onderzocht. Ook toonden ze aan dat bestaande instrumenten voor het verzamelen van gegevens over de beschikbaarheid of prijzen van geneesmiddelen beperkt zijn in hun vermogen om de benodigde gegevens voor kinderen te genereren.

Op basis van hun bevindingen formuleerden de onderzoekers aandachtspunten die essentieel zijn voor een betere monitoring van de toegang tot geneesmiddelen voor kinderen. Een aandachtspunt is de noodzaak voor specifieke onderzoeken op het gebied van kindergeneeskunde naar de beschikbaarheid en prijzen van voor kinderen geschikte geneesmiddelen. Daarnaast moeten gestandaardiseerde onderzoeksinstrumenten geneesmiddelen en doseringen bevatten die passen bij de leeftijd. Deze tekortkomingen moeten worden verholpen om de toegang tot geneesmiddelen voor kinderen te verbeteren.

Literatuur

Joosse IR, Mantel-Teeuwisse AK, Wirtz VJ, Suleman F, van den Ham HA. Missing data on accessibility of children’s medicines. Bull World Health Organ. 2022 Oct 1;100(10):636-642. doi: 10.2471/BLT.22.288137.

Referentie

Citeer als: Koster E. Ontbrekende gegevens over toegankelijkheid van geneesmiddelen voor kinderen. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2023;8:e1746.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/f6b217f55953420188d3f427bfad5497

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook