Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
13 aug 2019

Melk is goed voor elk?

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2019;4:e1689
  • Auteur(s): Herman Vromans

Epidemiologische studies hebben aangetoond dat niet alleen de moedermelk, maar ook rauwe koeienmelk het risico op allergische aandoeningen vermindert. Het gebruik van rauwe melk wordt echter door de overheid ontmoedigd vanwege de mogelijke contaminatie met pathogenen. Koeienmelk wordt daarom bewerkt voor consumptie. Deze bewerkingen omvatten verwarmings- en homogenisatiestappen die bedoeld zijn om de microbiële en fysische stabiliteit van de melk te verbeteren. Na deze behandeling is het onderdrukkende effect op voedsel-allergische reacties niet meer aanwezig.

De auteurs hebben zich de vraag gesteld of het wegvallen van deze gunstige werking toe te schrijven is aan het verwarmen of aan het homogeniseren. In een voedselallergie-muizenmodel werden de allergie-beschermende effecten van op verschillende manieren behandelde melk onderzocht. Zowel het effect van een allergische huidreactie als het ontstaan van specifieke cytokines werd bekeken.

De resultaten wijzen uit dat het niet zozeer het vetgehalte is, maar dat met name de warmtegevoelige eiwitten verantwoordelijk zijn voor het effect op het immuunsysteem: afgeroomde rauwe melk vertoont dit effect nog steeds terwijl het afwezig is bij gepasteuriseerde melk. Wanneer aan gepasteuriseerde melk het warmtegevoelige alkalische fosfatase wordt toegevoegd, is het beschermende effect van de melk weer hersteld.

Literatuur

Abbring S, Ryan JT, Diks MAP, Hols G, Garssen J, van Esch BCAM. Suppression of food allergic symptoms by raw cow's milk in mice is retained after skimming but abolished after heating the milk – a promising contribution of alkaline phosphatase. Nutrients. 2019 Jun 30;11(7). pii: E1499. doi: 10.3390/nu11071499.

Referentie

Citeer als: Vromans H. Melk is goed voor elk? Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2019;4:e1689.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/0bfc818a63d6449ebb458dee1df1f53e

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook