Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
27 jun 2019

Eerste instrument voor opsporen patiënten met hoog risico op medicatiefouten na ontslag intensive care

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2019;4:e1686
  • Auteur(s): Martina Teichert

Bij ontslag van de intensivecare-afdeling (ICA) bestaat en hoog risico op medicatiefouten met potentieel schadelijke gevolgen voor de patiënt. Medicatiereconciliatie door ziekenhuisapothekers tijdens ICA-opname en –ontslag, zou de medicatieveiligheid van deze kwetsbare patiëntengroep kunnen verbeteren. Deze bijzonder complexe en tijdsintensieve zorg bij beperkte capaciteit vanuit de ziekenhuisapotheek vergt een prioritering van patiënten.

Bosma et al. ontwikkelden een voorspellend model hiervoor, met data van 258 patiënten die in het HagaZiekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum van de ICA werden ontslagen. Van goede, beschikbare informatie over 13 patiëntgebonden risicofactoren, bleken de volgende zes de kans op potentieel schadelijke medicatiefouten te voorspellen:

• duur verblijf op ICA;

• aantal thuismedicamenten;

• cardiovasculaire thuismedicatie;

• psycholeptische/analeptische thuismedicatie;

• longmedicatie;

• vitamine- en mineraalsupplementen.

Deze laatsten werden gebruikt door een brede groep kwetsbare patiënten. Bijvoorbeeld alfacalcidol bij dialyse of calcium met colecalciferol door ouderen.

Bij een sensitiviteit van 70% en een specificiteit van 62%, werden 60% van de patiënten die van de ICA ontslagen zijn geïdentificeerd met een hoog risico op medicatiefouten. Het gericht verlenen van zorg aan deze patiëntengroep vermindert de werkbelasting voor ziekenhuisapothekers met 1 tot 3 uur per dag. Ook al moet dit model nog gevalideerd worden in andere settingen, het biedt een eerste aanzet voor het optimaliseren van farmaceutische zorg voor de meest kwetsbare ICA-patiënten. Daarnaast bevelen de auteurs aan om ook de organisatorische processen rond ICA-ontslag te verbeteren.

Literatuur

Bosma LBE, van Rein N, Hunfeld NGM, Steyerberg EW, Melief PHGJ, van den Bemt PMLA. Development of a multivariable prediction model for identification of patients at risk for medication transfer errors at ICU discharge. Plos One. 2019 Apr 30;14(4):e0215459. doi: 10.1371/journal.pone.0215459.

Referentie

Citeer als: Teichert M. Eerste instrument voor opsporen patiënten met hoog risico op medicatiefouten na ontslag intensive care. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2019;4:e1686.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/5ce662588fed40d38c6d00fadaa03d42

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook