Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
29 mrt 2021

Pildorp op de kaart gezet met internationale beschrijving van GIMMICS, the Pharmacy Game

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2021;6:e1716
  • Auteur(s): Sander Borgsteede

Veel apothekers in Nederland zijn tijdens hun studie verantwoordelijk geweest voor de farmaceutische zorg in Pildorp, een fictief dorp in GIMMICS; the Pharmacy Game. Tijdens dit vak – dat gegeven wordt in de masterfase van de apothekersopleiding – leren studenten competenties door in een spel taken uit te voeren die vergelijkbaar zijn met de professionele activiteiten van een apotheker.

In deze publicatie laten Fens en collega’s zien hoe dit competentiegerichte onderwijs is opgezet. Ze beschrijven de cursus vanuit de leerdoelen rondom vijf competenties: samenwerken, leiderschap en organisatie, communicatie, farmaceutische handelen en de overkoepelende competentie professionaliteit.

De auteurs geven een gedetailleerd beeld van de opzet van de cursus met een beschrijving van de planning van de cursus in de tijd, de activiteiten in het programma die bijdragen aan het leren van de afzonderlijke competenties en uitgewerkte voorbeelden van praktijkopdrachten. Ze laten zien dat de cursus door studenten gewaardeerd wordt en dat deze opzet door enkele buitenlandse farmacieopleidingen is overgenomen.

Mogelijk kan internationaal onderzoek een impuls geven aan de verdere ontwikkeling van dit spel-gestuurde onderwijs waarbij bijvoorbeeld meetinstrumenten voor de professionele competenties kunnen worden ontwikkeld. Het zou mooi zijn wanneer de meerwaarde van dit Groningse initiatief voor het aanleren van competenties zal worden aangetoond en serious gaming als onderwijsmethode verder kan worden ontwikkeld.

Literatuur

Fens T, Dantuma-Wering CM, Taxis K. The Pharmacy Game-GIMMICS: a simulation game for competency-based education. Pharmacy (Basel). 2020 Oct 24;8(4):198. doi: 10.3390/pharmacy8040198.

Referentie

Citeer als: Borgsteede S. Pildorp op de kaart gezet met internationale beschrijving van GIMMICS; the Pharmacy Game. 2021;6:e1716.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/e31c09959f744e97b0f8c6a9a1b30e52

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook