Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
09 jan 2018

Keuzes van patiënten en apothekers bij medicatiebewaking

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2018;3:e1654
  • Auteur(s): Marcel Kooij

Medicatiebewaking is een belangrijke taak van apothekers. Het afwegen van de voor- en nadelen van verschillende behandelopties is een complex proces. De onderbouwing van de verschillende opties bij een geneesmiddel-geneesmiddel interactie (IA) is doorgaans beperkt. De stem van de patiënt in de behandelopties is beperkt terwijl de patiënt ook een mening heeft over de risico’s en haalbaarheid van de opties. Heringa et al. hebben de voorkeur van patiënten en apothekers bij een fictieve interactie onderzocht tussen een cardiovasculair medicijn en een antibioticum voor een mogelijke longontsteking. Behandelopties waren:

• geen actie, beide geneesmiddelen samen gebruiken;

• vervangen van het al gebruikte middel;

• vervangen van het nieuwe middel;

• extra monitoring door bloedonderzoek.

Zowel de patiënten als de apothekers zijn op basis van hun reactie in te delen in drie categorieën. Een groep patiënten en apothekers was ‘risicogericht’ en gaf de voorkeur aan het vermijden van ernstige spierproblemen en het genezen van de longontsteking (31,3% respectievelijk 41,0%). De tweede groep hechte veel belang aan het handhaven van de chronische medicatie (31,1% respectievelijk 20,3%). De derde groep apothekers (37,6%) was vooral praktisch ingesteld en gaf de voorkeur aan het vermijden van bloedonderzoek en aan het handhaven van de huidige therapie. Opvallend genoeg was de derde groep onder patiënten juist gericht op zekerheid en gaven zij wél de voorkeur aan bloedbepalingen. Tussen de patiëntengroepen zagen de onderzoekers geen verschillen qua leeftijd en geslacht. Maar jongere, vrouwelijke apothekers waren vaker gericht op het handhaven van de chronische therapie terwijl oudere, mannelijke apothekers juist meer risicogericht waren. Dit onderzoek laat duidelijk zien dat er variatie is onder patiënten maar ook onder apothekers. De uitdaging is om patiënten te ondersteunen in het maken van een weloverwogen keuze tussen de verschillende behandelopties.

Literatuur

Heringa M, Floor-Schreudering A, Wouters H, De Smet PAGM, Bouvy ML. Preferences of Patients and Pharmacists with Regard to the Management of Drug-Drug Interactions: A Choice-Based Conjoint Analysis. Drug Saf. 2017 Sep 30. [online voorpublicatie]

Referentie

Citeer als: Kooij M. Keuzes van patiënten en apothekers bij medicatiebewaking. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2018;3:e1654.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/61cf7754e2f74bb0b7207e390d45cd32

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook