Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
10 dec 2018

Het effect van de apotheker op de intensive care

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2018;3:e1672
  • Auteur(s): Ithamar Brinkman

Het effect van het werk van de apotheker wordt niet regulier in getal en maat uitgedrukt. Wat ons werk waard is laten Bosma et al. zien in een elegante en pragmatische studie. Middels twee verschillende methodes wordt de gezondheidswinst van apothekersinterventies op twee verschillende intensive care units (IC’s) onderzocht: een van een perifeer centrum en een van een universitair centrum. De eerste, de Overhage-methode, scoort interventies op klinische relevantie. De tweede, de Nesbit-methode, bekijkt hoeveel mogelijke adverse drug events (pADE) voorkomen worden. Op basis van deze getallen werd ook onderzocht hoe kosteneffectief de apothekersinterventies zijn.

Op de IC van het perifere ziekenhuis werden 367 apotheker-bewaakte patiëntdagen onderzocht en in het universitaire centrum werden 274 apotheker-bewaakte patiëntdagen geëvalueerd. In totaal werden 332 respectievelijk 280 interventies opgemerkt. Van deze aantallen werden 294 en 254 interventies voorgelegd aan de arts. Hiervan werden 198 (67%) en 157 (62%) van de interventies geaccepteerd en uitgevoerd. De reden van interventie is voornamelijk missende medicatie, geen indicatie voor medicatie en verkeerde dosis. Het interventietype was voornamelijk stoppen van medicatie, starten van medicatie en dosisreductie. De ernst van de interventies wordt voornamelijk – circa 70% van de interventies – als significant gescoord. De waarde van de interventie wordt tevens – circa 70% – als significant gescoord. De pADE-scores zijn laag in circa 70% van de gevallen en medium in circa 10% van de gevallen. Door de kosten van bespaarde medicatie te berekenen en de pADE uit te drukken in geld wordt, na aftrek van personele kosten, berekend dat per geaccepteerde interventie 119 euro wordt bespaard in het perifere ziekenhuis. Voor het universitaire ziekenhuis wordt 136 euro per geaccepteerde interventie bespaard. Deze zeer aanbevelenswaardige studie laat onze waarde uitstekend zien. Tijd voor alle ziekenhuizen om deze interventie te implementeren!

Literatuur

Bosma BE, van den Bemt PMLA, Melief PHGJ, van Bommel J, Tan SS, Hunfeld NGM. Pharmacist interventions during patient rounds in two intensive care units: clinical and financial impact. Neth J Med. 2018 Apr;76(3):115-124.

Referentie

Citeer als: Brinkman I. Het effect van de apotheker op de intensive care. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2018;3:e1672.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/95a3202f775f4d2695c83dd92fe8f3d6

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook