Rectificatie toevoegen

Verzenden

Ik wil de tekst...

Kopiëren Rectificeren
18 feb 2019

De openbaar apotheker op huisbezoek na ontslag uit het ziekenhuis

  • Rubriek: Referaat
  • Identificatie: 2019;4:e1677
  • Auteur(s): Marcel Kooij

Elke transitie in de zorgketen is een potentiële bron van fouten. Zo ook het ontslag uit een ziekenhuis. Steeds meer onderzoeken laten zien dat een betere begeleiding tijdens en na de overdracht nodig is. Openbaar apotheker Ensing en collega’s hebben onderzocht wat het effect is van goede samenwerking tussen tweede en eerste lijn bij ontslag uit een ziekenhuis. Hun HomeCoMe-interventie bestond uit medicatieverificatie bij opname, medicatiescreening door de ziekenhuisapotheker tijdens opname, een ontslaggesprek en een huisbezoek door een openbaar apotheker een week na ontslag. Onderzocht is welke geneesmiddelgerelateerde problemen (DRP’s) gedurende het hele proces naar boven kwamen.

Bij de 152 deelnemende patiënten kwamen 745 DRP’s naar boven waarvan het merendeel (83,6%) tijdens het thuisbezoek door de openbaar apotheker werden gesignaleerd. De drie meest frequente DRP’s waren: de behoefte aan extra informatie of uitleg (36,1%), therapietrouwproblemen (16,4%) en problemen gerelateerd aan de geneesmiddelkeuze (11,7%). Denk bij dat laatste aan interacties en contra-indicaties, maar ook het ontbreken van een (duidelijke) indicatie.

De onderzoekers hebben in detail de aard en omvang van de DRP’s gerapporteerd. Zo blijkt bij 145 DRP’s (19,5%) sprake te zijn van onduidelijkheid bij de patiënt over de therapie. Hoewel een gesprek tijdens ontslag een deel van de onduidelijkheden zou moeten wegnemen, blijkt dat er dus nog steeds een groot aantal vragen open blijven. De onderzoekers pleiten daarom voor een gesprek met een openbaar apotheker een week na ontslag uit een ziekenhuis.

Literatuur

Ensing HT, Koster ES, Dubero DJ, van Dooren AA, Bouvy ML. Collaboration between hospital and community pharmacists to address drug-related problems: The HomeCoMe-program. Res Social Adm Pharm. 2018 May 8. doi: 10.1016/j.sapharm.2018.05.001.

Referentie

Citeer als: Kooij M. De openbaar apotheker op huisbezoek na ontslag uit het ziekenhuis. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2019;4:e1677.

DOI

https://www.knmp.nl/resolveuid/065a06d5a4fa491297d40e024e58da7f

Open access

Reactie toevoegen

* verplichte velden
Versturen

Bekijk ook